2014. 07. 12.

Cikk, az elrettentő kinézetekről, és azok hátrányairól - Vivianne S.

Sziasztok Bébik!
Ebben a rövid, körülbelül két oldal hosszúságú cikkben a huszonegyedik századi blogok kinézeteiről, azon belül is az elrettentő külsőkről fogok írni.


Az emberek elnyomó többsége külső alapján ítél, ennek köszönhető az, hogy rengeteg felfedezetlen, tehetséges író tartózkodik a blogok világában. Mit ér egy megfogó történet, csodálatos írástechnika, ha a blog külseje olyannyira kiábrándító, hogy az emberek kilencven százaléka bele sem kezd az olvasásba?

Megemlítenék néhány végzetes hibát, amely miatt jó néhány olvasótól búcsúzhatnak el a fiatal írópalánták.
  • Össze-vissza színkavalkád 

Mennyire ízléstelen tud lenni, mikor egy blogon egymástól elütő színek tucatjai szerepelnek, s ennek tetejében még rendezetlenül is.

Pl. A főháttér színe brillantinrózsaszín, a cím birsalma sárga, s a betűk pedig neon zöld színben pompáznak.

  • Olvashatatlanság

Felettébb visszataszító tud lenni, hogy egyes blogokon - amik egyébként jó történeteket beszélnek el - olyasfajta betűtípussal íródik a sztori, hogy egy óra kell ahhoz, hogy egy szót ki tudjon silabizálni az ember, nemhogy egy részt.

Ilyen betűtípusok: Calligraffitti, Dancing Script, Homemade Apple, és a többi...

  • Rendezetlenség

Ki nem állhatom - és remélem nem csak én vagyok így vele -, mikor egy adott oldalon nincsenek modulok. Rémes, mikor odavágnak egy Rendszeres Olvasók, és egy Archívum ikont, s a többi elmarad.
Szerintem, egy blogon alap, ha van fülszöveg. Hiszen az emberek többsége a történet kezdése előtt, és a kinézet ellenőrzése után a sztori rövid ismertetőjét olvassa el. 

Fontos - legalábbis számomra -, hogy egy blogon legyen menü. Fejezetek, Szereplők, és egyéb pontokkal. A fejezetek menüpont arra szolgál, hogy egy harmincötödik résznél tartó blognál is könnyen megtaláljuk a Prológust, míg a szereplők rész arra, hogy az olvasók tisztában legyenek a nevekkel, adatokkal, s szerintem nem csak én szeretem végigböngészni az adott blogon, hogy kik az "alakítók".

Ha gondolod, tehetsz ki Csere modult is, ezzel népszerűsítheted társaid, és saját blogaidat egyaránt.

Még egy hasznos dolog, ami általában nélkülözhetetlen egy blognál (főleg ha design-, kritikablogról van szó) : Chat. Rendkívül fontos az, hogy az emberek tudjanak neked kis üzeneteket hagyni a chaten. Az emberek jobban szeretnek chatben üzenetet hagyni, mintsem megjegyzésként, ugyanis a hozzászólás sokkal macerásabb, és hát.. Az emberi lustaság nem ismer határokat.

  • Rendezett képek

Nem tudtam, hogy ennek a témának nyissak-e új "fület", vagy a Rendezetlenség pontba írjam, de végül amellett döntöttem, hogy kicsit hosszabban írok erről is.

Nos. A rendezett kép önmagában, azonos méretű képet jelent, ezért is nem vagyok tisztában vele, hogy egyesek miért nevezik rendezett képeknek azt, mikor az egyik szereplő illusztrációja 500x240-es, míg a másiké 438x146-os.

Igazán csúnya tud lenni az alábbi hiba. Mikor az egyik kép vízszintesen szélesebb, a másik pedig függőlegesen.

  • Párbeszédek

*Telefonbeszélgetés*

-Szia, Kriszti! Olyan rég találkoztunk, ráérnél ma?-kérdezte Anna.
-Persze.-hangzott a válasz, a vonal másik feléről.
EZ HELYTELEN.

- Szia, Kriszti! Olyan rég találkoztunk, ráérnél ma? - kérdezte Anna.
- Persze - hangzott a válasz, a vonal másik feléről.
EZ HELYES.

  • Néhány tipp

S végül, az utolsó pontban néhány tippet adok arról, hogy hogyan varázsolhatod szebbé a blogod kinézetét.

  1. Harmonizáló színeket válassz! Semmiféleképpen sem kék-piros, rózsaszín-piros, és ehhez hasonló színpárokat.
  2. Írj sorkizárttal! Sokkal szebbé tudja varázsolni a blog kinézetét már önmagában az, ha a történet szövegét így állítod be.
  3. Tegyél képeket a történetbe! Mindig állítsd kicsire a méretet, úgy sokkal jobban néz ki, s igazítsd jobbra, vagy balra. Ne nagy legyen a méret, és ne középre tedd!
  4. Linkelj minden részhez dalt! Képmegjegyzésként egyszerűen tehetsz be dalt a részekhez, melyeket olvasóid a részek böngészése közben hallgathatnak. Másik lehetőség még, hogy zenelejátszót tégy a blogodba, ami ugyancsak hasznos szerkezet, és szuperül feldobja a kinézetet.
  5. Ha végképp semmit nem tudsz tenni, és totál analfabéta vagy a témában, kérj segítséget, az erre a célra szolgáló designblogoktól! DE, ha ezt a lehetőséget választod, mindig tüntesd fel, hogy ki készítette blogod külsejét! Nem szép dolog, hogyha mások munkáját sajátodénak nevezed.


Ennyi lettem volna, remélem mindenkinek tetszett a cikk, és aki elolvasta, annak tudtam segíteni egy kicsit!
Ui.: Ezek személyes vélemények, mellyel nem mindenki érthet egyet, továbbá senkit nem állt célomban megbántani, remélem nem vettétek a szívetekre!
További szép délutánt, és kellemes nyarat! Puszi, Vivianne S.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése